Grens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt in 2024 verhoogd

6 november 2023

Grens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt in 2024 verhoogd naar € 435.000.

Deze verhoging biedt meer huizenkopers de mogelijkheid om gebruik te maken van NHG, wat een welkome ontwikkeling is gezien de recente stijging in huizenprijzen na een periode van daling. In het afgelopen kwartaal bedroeg de gemiddelde woningprijs € 422.000, zoals gerapporteerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dankzij de verhoogde NHG-grens valt nu ook de ‘gemiddelde woning’ onder de Nationale Hypotheek Garantie.

Bovendien wordt de NHG-grens verder verhoogd naar € 461.100 als je van plan bent om direct na de aankoop van de woning energiebesparende maatregelen te treffen, zoals isolatie en zonnepanelen. Uiteraard moet de lening wel passen binnen je financiële mogelijkheden.

De voordelen van Nationale Hypotheek Garantie zijn aanzienlijk. NHG is ontworpen om het bezit van een eigen woning toegankelijker te maken. De NHG-garantie biedt banken meer zekerheid, wat vaak resulteert in lagere hypotheekrentes. Met een lagere rente kun je over het algemeen meer lenen, waardoor het kopen van een woning financieel haalbaarder wordt.

Bovendien legt NHG de nadruk op het behoud van de eigen woning. In geval van financiële problemen na bijvoorbeeld een scheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden, biedt NHG een vangnet. Met de hulp van NHG kun je mogelijk langer in je huis blijven wonen of worden schulden kwijtgescholden, hoewel hier bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn.

Om gebruik te kunnen maken van NHG, moet de koopsom of de getaxeerde marktwaarde van de woning niet hoger zijn dan de geldende NHG-grens. Stel dat je in 2024 een woning koopt voor € 440.000, dan kom je in principe niet in aanmerking voor NHG. Dit verandert echter als de taxatiewaarde van de woning wordt vastgesteld op € 435.000. NHG houdt namelijk rekening met het laagste bedrag van de koopsom of de marktwaarde. In dit geval heb je meer eigen middelen nodig om de woning te kunnen kopen, aangezien je niet meer kunt lenen dan de getaxeerde waarde van de woning.

Het verkrijgen van NHG is niet kosteloos, aangezien het waarborgfonds achter NHG de kosten moet kunnen dragen als beroep wordt gedaan op het vangnet. Daarom betaal je de zogenaamde borgtochtprovisie, die in 2024, net als in 2023, is vastgesteld op 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Als je bijvoorbeeld een woning koopt voor € 422.000, bedraagt de borgtochtprovisie € 2.532. Het goede nieuws is dat dit bedrag aftrekbaar is bij de belastingaangifte.

Sommige belangengroepen, zoals de Vereniging Eigen Huis, vinden echter dat de kosten voor de borgtochtprovisie te hoog zijn. In de afgelopen jaren hebben maar weinig mensen een beroep gedaan op het vangnet, waardoor NHG relatief veel reserves heeft opgebouwd. Critici beweren dat huizenkopers in deze markt meer betalen dan noodzakelijk is. Het is echter vermeldenswaardig dat niet de volledige bijdrage naar de NHG-kas gaat, aangezien de overheid de helft ervan ontvangt.

Dankzij de verhoogde NHG-grens wordt het afsluiten van een hypotheek met NHG toegankelijker. Als je meer wilt weten over het kopen van een woning met NHG-garantie, kun je aanvullende informatie opvragen.

Bel : 0493-242128 of mail : info@burovanhoof.nl

Categorieën: Nieuws

Laatste items

 • Wat is een verzilverhypotheek of opeethypotheek?

  Wat is een verzilverhypotheek of opeethypotheek? De naam zegt het al: een verzilverhypotheek (ook wel opeethypotheek)  is een speciaal type hypotheek waarmee je je overwaarde kunt verzilveren. En dat zonder dat je hoeft te verhuizen. Bij deze hypotheek leen je met je huis als onderpand een extra bedrag, dat je vervolgens vrij kunt besteden. Je…

  Lees verder »

 • Waarom zou je via burovanhoof verzekeren?

  Waarom kiezen onze klanten voor onze dienstverlening in plaats van een bank of online internetverzekeraar? Wij bieden onafhankelijk advies in gemeente Deurne en Regio Venreay-Venlo. We maken vanaf het begin een grondige analyse. Ons team is niet gebonden aan een specifieke verzekeraar en wordt niet gestuurd om verzekeringen bij een bepaalde aanbieder onder te brengen.…

  Lees verder »

 • Grens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt in 2024 verhoogd

  Grens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt in 2024 verhoogd naar € 435.000. Deze verhoging biedt meer huizenkopers de mogelijkheid om gebruik te maken van NHG, wat een welkome ontwikkeling is gezien de recente stijging in huizenprijzen na een periode van daling. In het afgelopen kwartaal bedroeg de gemiddelde…

  Lees verder »

 • Het Energielabel bepaalt vanaf 2024 de hoogte van de maximale hypotheek!

  Volgend jaar kunnen huishoudens die een energiezuinige woning aanschaffen, profiteren van een verhoogde hypotheek. Eigenaren van energiezuinige woningen ervaren aanzienlijk lagere energiekosten, wat hun financiële ruimte voor de hypotheek vergroot. Daarentegen zal de leencapaciteit voor kopers van woningen met een energielabel E, F of G afnemen. Deze ontwikkeling is gebaseerd op het Nibud-rapport ‘Advies hypotheeknormen…

  Lees verder »

 • ACTIE: hypotheekrentekorting.nl actie voor snellere verkoop

  We hebben een unieke marketing actie (enige in Nederland). Verkoop je huis sneller met een extra attentie waarde op Funda middels : www.hypotheekrentekorting.nl Zie: Flyer huis aan huis Voor de kosten: zie reken voorbeeld, de meeste mensen financieren niet de hele hypotheek, maar stel dat ze het volledige bedrag aan rente 6 maanden aan korting…

  Lees verder »