Volgend jaar kunnen huishoudens die een energiezuinige woning aanschaffen, profiteren van een verhoogde hypotheek. Eigenaren van energiezuinige woningen ervaren aanzienlijk lagere energiekosten, wat hun financiële ruimte voor de hypotheek vergroot. Daarentegen zal de leencapaciteit voor kopers van woningen met een energielabel E, F of G afnemen.

Deze ontwikkeling is gebaseerd op het Nibud-rapport ‘Advies hypotheeknormen 2024’, dat vandaag aan de Tweede Kamer is gepresenteerd. Volgens het Nibud hebben de gevolgen van hoge energierekeningen de afgelopen jaren laten zien en het van belang is rekening te houden bij het verstrekken van hypotheken.”

Nieuwe standaard:

De koppeling tussen het energielabel en de extra hypotheek betekent dat woningen met een EFG-label de nieuwe norm zullen vormen. Tot nu toe waren woningen met een C-label de standaard. Eigenaren van energiezuinige woningen ervaren lagere energiekosten, waardoor ze meer financiële ruimte hebben om hun hypotheek te betalen. Dit wordt geïmplementeerd als een inkomensonafhankelijke aanvullende hypotheek, waarbij het bedrag kan oplopen tot € 50.000 extra hypotheek voor een huis zonder energiekosten.

Huishoudens kunnen tevens extra geld lenen om hun woning energiezuiniger te maken, waarvoor er een lijst van maatregelen beschikbaar is die doorgaans leiden tot een grotere daling van de energiekosten dan tot een stijging van de maandelijkse hypotheeklasten. Voorheen bedroeg dit bedrag niet meer dan € 9.000, maar nu wordt het gedifferentieerd op basis van het energielabel. Aangezien EFG-woningen meer verbeteringen vereisen, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag lenen dan kopers van al energiezuinige woningen. In 2024 zal dit bedrag voor EFG-woningen stijgen tot € 20.000.

Inkomenstoename:

De leencapaciteit wordt tevens beïnvloed door veranderingen in lonen, prijzen en belastingmaatregelen. Zonder een loonstijging zal de maximale hypotheek voor veel inkomensgroepen afnemen, vooral door de hoge inflatie. De verwachte loonstijging van 5,2% door het CPB zal daarentegen leiden tot een licht verhoogde leencapaciteit. Als er geen loonstijging plaatsvindt, zal er minder kunnen worden geleend. Alleenstaanden daarentegen kunnen vanaf komend jaar sowieso € 16.000 extra lenen, wat deze groep enige financiële flexibiliteit biedt bij het kopen van een woning.”

Studielening:

Voor kopers met een studieschuld verandert in 2024 de manier waarop de studieschuld wordt meegenomen bij de toekenning van een hypotheek. Tot nu toe was de benadering gebaseerd op de oorspronkelijke studieschuld als leidraad bij het bepalen van de leencapaciteit. Vanaf 2024 worden de maandelijkse aflossingslasten van de schuld de voornaamste overweging.

Als iemand extra kan aflossen op de studieschuld en daardoor lagere maandelijkse lasten heeft, zal de nieuwe benadering huishoudens in staat stellen meer te lenen. Momenteel neemt de rente op studieleningen echter toe, wat leidt tot hogere lasten en daarmee tot een grotere invloed van de studielening op de maximale hypotheek.”

Ondanks de mogelijkheid om het maximale hypotheekbedrag te verhogen, is het van essentieel belang te overwegen of dit bedrag ook daadwerkelijk binnen je financiële situatie past. Het kunnen lenen van meer geld is positief, maar dit brengt ook hogere maandelijkse lasten met zich mee. Het is belangrijk om te overwegen of je bereid bent dit geld uit te geven aan je hypotheek, of dat je liever meer financiële ruimte wilt hebben voor andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Denk hier goed over na voordat je een hypotheek afsluit.”