Blog

Hoewel de stijgende huizenprijzen gunstig zijn, zijn ze niet de enige factor die de waarde van je huis kan verhogen. Verbouwingen kunnen ook bijdragen aan een waardestijging van je woning. Echter, niet alle soorten verbouwingen hebben hetzelfde effect op de waarde van je huis.

 

Een uitbreiding kan bijvoorbeeld meer waarde toevoegen dan het vernieuwen van een keuken of badkamer. Hoe zit dat precies? En is het mogelijk om de kosten van een verbouwing volledig terug te verdienen? Ontdek het hieronder. 

Wat betekent waardeverhoging van je huis?

Dit betekent simpelweg dat je huis meer waard is geworden. Met andere woorden, als je op dit moment je huis te koop zou zetten, zou je er meer voor kunnen vragen dan toen je het kocht. Dit is goed nieuws, zelfs als je niet van plan bent om te verhuizen. Het betekent namelijk dat je overwaarde hebt op je huis.

Die overwaarde kun je soms opnemen door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Zelfs als je er niets mee doet, is het nog steeds gunstig dat je woning meer waard is geworden. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een verlaging van je risico-opslag op je hypotheekrente. Bovendien verkleint het hebben van overwaarde de kans dat je ooit met een restschuld blijft zitten, wat ook prettig is!

Wat draagt bij aan de waarde van je huis?

Naast de algemene stijging van de huizenprijzen op de markt, kan de waarde van je huis ook toenemen door verbouwingen of door het verduurzamen van je woning. Verduurzaming leidt vrijwel altijd tot een waardestijging van je huis. Bij verbouwingen varieert de mate van waardestijging per soort verbouwing.

Over het algemeen geldt dat je huis alleen meer waard wordt als de verbouwing je woning aantrekkelijker maakt voor potentiële kopers, als het leidt tot een lager energieverbruik, of als het de oppervlakte van je woning vergroot.

Het is belangrijk op te merken dat verbouwingen die sterk afhankelijk zijn van persoonlijke smaak niet altijd resulteren in een hogere woningwaarde. Bijvoorbeeld, als je een nieuwe badkamer laat plaatsen omdat de oude niet naar jouw smaak was, betekent dat niet per se een waardestijging van je woning. Het kan zijn dat toekomstige kopers minder enthousiast zijn over de badkamerrenovatie dan jij.

Ben je benieuwd naar de extra financieringsmogelijkheden voor een verbouwing of het verduurzamen van je huis? Bereken direct jouw hypotheekopties.

 

Waardeverhoging door uitbreiding van woonoppervlakte

Het vergroten van je woonoppervlakte voegt vaak de meeste waarde toe aan je huis. Vierkante meters zijn waardevol, dus extra woonruimte leidt vrijwel altijd tot een waardestijging van je huis. Dit maakt uitbreidingen zoals een aanbouw, een (grotere) dakkapel, of soms zelfs een kelder onder je woning interessante verbouwingen.

Als een verbouwing resulteert in een groter woonoppervlak, is de waardestijging meestal tussen de 60% en 100% van de kosten van de verbouwing.

Let op: de concrete waardestijging van de verbouwing verschilt per locatie, afhankelijk van de prijs per vierkante meter. In steden zoals Utrecht zal één extra vierkante meter bijvoorbeeld veel meer waard zijn dan in landelijke gebieden zoals een dorp in Zeeland. Daarom is de waardestijging groter als je in een stedelijk gebied woont.

Waardeverhoging door verduurzaming

Het verduurzamen van je woning is een effectieve manier om energie te besparen en kan ook leiden tot een waardestijging van je huis. Mensen, inclusief toekomstige kopers, hechten steeds meer waarde aan het energielabel van een woning. Dit maakt investeringen zoals een warmtepomp, zonnepanelen, verbeterde isolatie, of hoogwaardigere beglazing aantrekkelijke opties.

Verwacht dat je woningwaarde stijgt met 75% tot 85% van de kosten van de verduurzamingsmaatregelen. Het is mogelijk om 100% van deze maatregelen te financieren met je hypotheek. Bij verduurzaming kun je tot 106% van je marktwaarde aan hypotheek opnemen, mits je inkomen dit toelaat.

Bovendien worden energiezuinige woningen (met label A of B) doorgaans sneller verkocht volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

 

Waardeverhoging door renovatie van zolder

Het plaatsen van een dakkapel of het aanleggen van een trap naar een zolder draagt ook bij aan een hogere woningwaarde, vooral als je zolder op dit moment geen volwaardige kamer is. Door een dakkapel te plaatsen of een trap toe te voegen, wordt je woning niet alleen ruimer voor jezelf, maar stijgt ook de waarde ervan.

In dit geval stijgt je woningwaarde met ongeveer 60% tot 100% van de kosten van de verbouwing.

 

Waardeverhoging door herindeling

Is je woning momenteel onhandig ingedeeld? Overweeg dan een herindeling, bijvoorbeeld door het plaatsen van een tussenmuur om extra kamers te creëren. Dit zal niet alleen jouw woongenot vergroten, maar ook de waarde van je huis verhogen, vooral als je huis daardoor in een andere categorie valt op verkoopsites zoals Funda.

Meer weten:

Bel: 0493-242128 of mail naar info@burovanhoof.nl