Blog

Voordat je een energielabel aanvraagt, is het belangrijk om eerst te controleren of je woning al een geldig energielabel heeft. Als dit niet het geval is, kun je een energielabel aanvragen bij een energieadviseur.

Controleer je energielabel:

Je kunt eenvoudig nagaan of je woning al een geldig energielabel heeft door te zoeken naar geregistreerde labels op je adres. Als er een geldig energielabel is geregistreerd, wordt de energielabelklasse weergegeven. Om het label te downloaden, log je in op MijnOverheid.nl, ga je naar het gedeelte Wonen en klik je vervolgens op Energielabel.

Let op: In het geval van nieuwbouw ontvang je als huiseigenaar bij aankoop een energielabel met de status ‘voorlopig’. Het definitieve energielabel wordt pas verstrekt bij oplevering. Zorg ervoor dat je het energielabel met de status ‘definitief’ ontvangt, aangezien dit vereist is wanneer je bijvoorbeeld je woning binnen 10 jaar opnieuw gaat verkopen of verhuren.

Energielabel aanvragen:

Het aanvragen van een energielabel vereist enige planning, omdat een energieadviseur een bezoek aan je woning moet inplannen. Als je geen energielabel hebt of als je het wilt vernieuwen, klik op kopieer onderstaande link:
https://www.burovanhoof.nl/makelaardij/energielabel/

Werkwijze van de energieadviseur voor het energielabel:

Je maakt een afspraak met een gekwalificeerde energieadviseur, die je huis in ongeveer 1 à 2 uur tijd grondig bekijkt. De adviseur verzamelt kenmerken van de woning, zoals afmetingen, isolatie (bijv. van het dak en de muren) en installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Op basis van deze gegevens berekent de energieadviseur de benodigde energie voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Op deze manier wordt het energielabel nauwkeurig vastgesteld en worden eventuele aanbevelingen voor verduurzaming op het label vermeld.

Kosten van een nieuw energielabel:

De kosten voor een energielabel zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type woning, beschikbare documentatie over de woning en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door je energieadviseur.

Geldigheid van vereenvoudigde energie labels (VEL) en Energie-Index (EI):

Als je nog beschikt over een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI), blijft deze 10 jaar geldig. Op het energielabel vind je de ‘geldig tot’ datum.

Hulp bij aanvraag energielabel:

Als je moeite hebt met het aanvragen van een energielabel, kun je ons bellen 0493-242128 of mail naar : info@burovanhoof.nl.
Ons kantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.